Uzdržavanje bračnog druga

najbolji odvjetnici za nasljedno pravo
tra 29, 2020

Uzdržavanje bračnog druga: sudska praksa – Obveza uzdržavanja može se produljiti, pri čemu je, prema izričitoj zakonskoj odredbi, potrebno podnijeti tužbu za produljenje takve obveze.

ODLUKA: VRHOVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE, presuda broj: Rev 2900/2018-2 od 10. travnja 2019. godine

Izvod iz obrazloženja odluke:

Obveza uzdržavanja može se produljiti, pri čemu je, prema izričitoj zakonskoj odredbi, potrebno podnijeti tužbu za produljenje takve obveze.

Naime, prema odredbi čl. 298. st. 1. Obiteljskog zakona (“Narodne novine” br. 103/15, dalje OBZ) obveza uzdržavanja bračnog druga može trajati do godine dana, ovisno o trajanju braka i o mogućnostima da tužitelj u dogledno vrijeme na drugi način osigura sredstva za život. Dakle, ovom je odredbom posve jasno i nedvojbeno propisano da obveza uzdržavanja bračnog druga može trajati do godine dana ovisno o okolnostima navedenim u toj odredbi. Nadalje iz te odredbe proizlazi da obveza uzdržavanja ne može trajati ubuduće već samo do godine dana. Obveza uzdržavanja može se produljiti, pri čemu je, prema izričitoj zakonskoj odredbi, potrebno podnijeti tužbu za produljenje takve obveze, a koja se može podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno (čl. 298. st. 2. OBZ-a).

Najbolji odvjetnik za razvod braka

ODLUKA: VRHOVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE, presuda broj: 4413/2019-2 od 30. listopada 2019. godine

Izvod iz obrazloženja odluke:

Nije zakonito naložiti davatelju uzdržavanja, bračnom drugu, davanje uzdržavanja u trajanju duljem od godinu dana.

Prema odredbi čl. 298. st. 1. ObZ obveza uzdržavanja bračnog druga može trajati do godine dana, ovisno o trajanju braka i o mogućnosti da tužitelj u dogledno vrijeme na drugi način osigura sredstva za život.

Prema tome, nije zakonito naložiti davatelju uzdržavanja, bračnom drugu, davanje uzdržavanja u trajanju duljem od godinu dana, a suprotnim postupanjem, zanemarivši odredbu čl. 298. st. 1. ObZ, pogrešno je primijenjeno materijalno pravo zbog čega niti sve činjenice koje se odnose na duljinu trajanja obveze uzdržavanja nisu utvrđene od strane nižestupanjskih sudova, pa je na temelju odredbe čl. 395. st. 2. ZPP riješeno kao pod stavkom I. izreke ovog rješenja.

najbolji odvjetnik za obiteljsko pravo

Uzdržavanje bračnog druga sudska praksa: VRHOVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE, presuda broj: Rev-593/02-2 od 13. studenog 2002. godine

Izvod iz obrazloženja odluke:

Bračni drug može se obvezati da doprinosi za uzdržavanje svog bračnog druga koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine , a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, samo ukoliko je on u mogućnosti doprinositi za uzdržavanje.

Prema odredbi čl. 221. Obiteljskog zakona („Narodne novine“ , broj 162/98.), bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svog bračnog druga.

Citiranom zakonskom odredbom propisano je pod kojim uvjetima bračnog druga pripada pravo tražiti uzdržavanje od bračnog druga.

Prema shvaćanju ovog suda bračni drug može se obvezati da doprinosi za uzdržavanje svog bračnog druga koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine , a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, samo ukoliko je on u mogućnosti doprinositi za uzdržavanje.

 

Treba li  Vam odvjetnik za obiteljsko pravo, obratite nam se s povjerenjem.

  • sudska praksa uzdržavanje bračnog druga
  • uzdržavanje bračnog druga
Odvjetnik - kontaktirajte nas

KONTAKTIRAJTE NAS

Kako bi dogovorili termin sastanka s odvjetnikom radi savjetovanja o Vašoj konkretnoj pravnoj situaciji, molimo da popunite kontakt formu te da uz Vaše kontakt podatke navedete i poželjni termin sastanka odnosno pravnog savjetovanja kod odvjetnika.

Javite nam se